Nova TV Interview on the implementation of software requirements by the tax authorities

Valentin Savov is speaker at the conference “The Future of Retail” organized by Economedia
05/11/2019
Valentin Savov was a speaker at the EURASIAN TAX WEEK 22-27 March 2021, Moscow
22/03/2021

Бизнесът се притеснява от фалит заради мярката “запечатване”, от НАП са категорични, че тя има превъзпитателно действие.

„Бизнесът е „за” постигане на целите на Наредба Н-18, но е против начина, по който ще се случи това”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” адвокат Валентин Савов, който е и председател на IFA – България.

Горанов: Някои използват Наредба Н-18 като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес

По думите му техническите проблеми на сървърите на НАП може да доведат до огромен проблем за целия бизнес. Той обясни, че ако едно фискално устройство няма връзка с приходната агенция повече от 24 часа, то блокира и обектът трябва да спре да работи до отстраняване на проблема.

Адвокат Савов обясни, че бизнесът се притеснява и от принудителната мярка „запечатване”, която се налага след откриване на нарушения в даден търговски обект. „На първо място – последиците, които може да има след тази мярка, са катастрофални за бизнеса. Когато бъде запечатан за 30 дни, например, той може да фалира. На второ място притеснение будят неясните норми, при които се допуска запечатване. В момента това се прави и при първо нарушение”, обясни юристът.

„Мярката „запечатване” няма нищо общо с Наредба Н-18. Тя се съдържа в закон и се прилага в последните три години. И се прилага за данъчни нарушения. Мярката беше измислена преди няколко години, когато се оказа, че административните санкции, които се налагат, не изпълняват предвидената си функция”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите му тази мярка има превъзпитателно действие. Той е категоричен, че никой от търговците не е запечатан без конкретна законно установена причина.

 

More information at: https://nova.bg/news/view/2020/