Валентин Савов – АМС България

Valentin Savov – bTV
06/02/2019
Бизнесът към НАП: “Наредба 18” не е ефективна!
07/03/2019

Темата накратко

  • Шест години след като спряха да отпускат нови кредити, “Хипокредит” и “Кредитекс” са продадени на основателите на компанията за събиране на вземания “АМС България”.
  • Ценното са имотите, обезпечаващи просрочени задължения за 12 млн. евро.
  • Новият собственик има две години, за да разчисти портфейла и да погаси облигации на дружествата за 8 млн. евро.

Времето около присъединяването на България към Европейския съюз ще бъде запомнено с рекорди в тегленето на заеми. В пика ръстовете в кредитирането достигнаха над 50%. След еуфорията дойде ледниковата епоха за лошите дългове, като прочистването продължава и досега. Първоначално неохотно, под натиск от регулаторни проверки и в търсене на рентабилност банките почнаха открито да търсят специализираните компании за събиране на вземания. Сега подобна принуда стои и зад последната сделка, която е особена с това, че се купуват не портфейли вземания, а цели специализирани дружества, макар и без активна дейност, а само с наследен пул клиенти.

Шест години след като спря да кредитира и две преди падежа на облигации за 8 млн. евро, групата “Хипокредит” и “Кредитекс” има нов собственик. Основателите на бизнеса Ивайло Ботев и Иво Георгиев го продават на специално създадено ново дружество, създадено от собствениците на компанията за събиране на вземания “АМС България”, в сделка, чиято цена не се посочва. Купувачът си е поставил за цел бързо да разреши случаите на оставащите около 160 длъжника към двете дружества и да погаси заема към облигационерите. Това е втората голяма сделка за младата колекторска компания, която е привлякла за покупката неназован австрийски партньор.

От Hypo към “Хипо”

“АМС България” е дружеството, което през 2017 г. създадоха бившите мениджъри на HETA в България Николай Нешев, Станислав Божков и Ивелина Александрова. То изкупи от австрийската държава останките от лизинговия бизнес на Hypo Alpe Adria. Сделката стана през смяна на собствеността на “Хета асет резолюшън България” и “Хета асет резолюшън ауто България”, а целта беше новият купувач да събере вземанията им и да се специализира в колекторския сектор, носещ към този момент около 20% възвращаемост. Година и половина по-късно екипът отчита първите си резултати – по предварителни данни постъпленията от работата им за 2018 г. са 1.1 млн. лв., а печалбата е 200 хил. лв.

Набрали инерция с портфейла на HETA, в компанията се ориентират към осигуряването на следваща порция вземания за събиране. Подходящо за тях се оказва останалото от бизнеса на групата “Хипокредит” и “Кредитекс”. От 2012 г. той не се развива чрез раздаване на нови заеми. Причината е, че над 93% от кредитите в портфейла са с просрочия, а постъпленията от малкото редовни заеми и приходът от иззетите и продадени обезпечения стигат само за изплащане на текущи задължения по последните два облигационни заема. С наближаването на падежи за 8 млн. евро през юни 2021 г. назрява и необходимост от по-активен подход в събиране на вземанията.

“Това е техният основен бизнес. По-добре и по-бързо ще се справят от нас”, коментира Светослав Димитров, като представител на страната на продавачите. Той уточни, че разговори са се водили и с други кандидати, а самият процес по прехвърляне на бизнеса е отнел около шест месеца.

Кредиторът с имоти

Бизнесът на “Хипокредит” и “Кредитекс” започва през 2004 г. и от тогава до сега е кредитирал проекти за 115 млн. евро, което го прави сред крупните извън банковия сектор. Негови основатели са Ивайло Ботев и Иво Георгиев, които в началото привличат като партньор “Ти Би Ай файненшъл сървисиз”, но по-късно делът на чуждия инвеститор е изкупен други български физически лица.

Моделът, по който работи групата, е прост – финансирането се набира чрез дългосрочни кредити и облигационни емисии, които се пласират основно сред пенсионни фондове и банки, а на дребно ресурсът се раздава под формата на до 25-годишни кредити в размер от 10 хил. до 1 млн. евро срещу обезпечение – ипотека на недвижим имот. Клиенти са както бизнеси, така и домакинства, като на каква лихва са давани заемите е неизвестно, вероятно не е била най-ниска, след като дружеството се е финансирало с облигации с лихва над 7%.

Във върховата за групата 2009 г. тя има офиси в четирите най-големи града на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас. За нея работят 36 служители, а кредитният портфейл достига 26.5 млн. евро.

Към момента на сделката с “АМС България” активите на групата са 12 млн. евро, от които 4.5 млн. евро са иззети обезпечения. Имотите са разнородни – от жилища и магазини до офиси, заведения, промишлени имоти и парцели, разпръснати в цялата страна. Длъжниците са основно фирми, но има и физически лица, теглили заемите през периода 2008-2009 г.

Планът на новия собственик

Съдейки по постигнатата скорост в уреждане на задължения, а и отчитайки продължаващото оживление на имотния пазар, от “АМС България” смятат, че ще могат да се справят с активите на “Хипокредит” и “Кредитекс” за две години. През това време от компанията смятат да са активни в изкупуването на облигации на двете дружества през борсата с надежда, че кредиторите ще продължат да са склонни на отстъпки от по 50%, както досега. Сред основните държатели на дълговите книжа са пенсионните фондове на “Доверие”, а стремежът ще е да се постигне уреждане на облигационните заеми преди настъпването на падежи през юни 2021 г.

Както и при първата си покупка, “АМС България” няма да е държател на активите, а сервизиращата ги компания. Ценните придобивки ще се държат в специално създадени за тях дружества – “Кефер” и Кей Ел Ес Ен, като в последната съдружник е и австрийският коинвеститор в сделката. Тази схема позволява да се парират опитите за блокиране на дейността по събиране на дълговете от длъжници.

Пред “Капитал” Николай Нешев даде и друг детайл от стратегията на колекторската компания, който обяснява защо сделката е за бизнес, а не просто за портфейл. Разрешителното на “Кредитекс” от БНБ ще може да се използва за отпускане на ипотечни заеми, което да носи допълнителни приходи. “През 2018 г. се затвърди доминацията на двете големи чуждестранни компании с дългосрочни капитали на пазара B2Holding и EOS Matrix, които придобиха всички големи портфейли, продадени от банките през годината. Цените на лошите кредити се увеличиха, което намалява възвращаемостта. За малките локални играчи остава само да се консолидират, продадат или специализират в дадена част от пазара на проблемни дългове. За пръв път има препродажби от големите колектори на вторичен пазар на купени заеми в миналото”, обяснява експертът.

Той смята, че, подсигурявайки ресурс за работа, включително по преструктуриране на задължения, ще може да се допринесе за рестартиране на бизнеси. Такъв пример екипът има от Нови пазар, където фабрика за керамични плочки, построена от закъсал длъжник, бе изчистена от тежести и продадена на турската Akgun. В момента производството там осигурява работа на 130 служители.

 

More information at: https://www.capital.bg/biznes/